airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

6. maj 2021

Tal med dit barn om brug af sociale medier

Paarisa, Grønlands Politi og Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd, PiSiu, opfordrer forældre til at være særligt opmærksomme på deres børns brug af sociale medier.

Tag snakken

Forældrerollen stopper ikke, når ens barn tager sin mobil frem. Det er vigtigt som forælder at opstille tydelige rammer for dit barns online adfærd

Julie Lynge, PiSiu

Et voldeligt klip deles i øjeblikket via det sociale medie Tik Tok. Derfor skal forældre være opmærksomme på, at deres børn uforvarende kan blive udsat for ubehagelige videoklip. Paarisa, Grønlands Politi og PiSiu opfordrer derfor forældre til at tage en snak med deres børn i tilfælde af, at de har set videoklippet og om brugen af sociale medier generelt.

Forældre og andre voksne med ansvar for børn opfordres til at engagere sig i deres børns sociale liv.

”Vi ser en bekymrende tendens til at sociale medier bruges til at børn og unge udfordrer hinanden til selvskadende adfærd. Hvis man ikke følger udfordringerne, kan konsekvensen være udelukkelse af fællesskabet. Den form for gruppepres skal forældre være særligt opmærksomme på at tale med deres børn om”, siger fung. afdelingschef i Paarisa, Tina Evaldsen, og fortsætter:

”Det er meget vigtigt, at man søger hjælp, hvis man har svære tanker, eller problemer, som man ikke føler, man kan løse selv. Man kan ringe eller skrive til Tusaannga, hvor der sidder rådgivere klar til at hjælpe.”

Tusaannga 

Har du brug for hjælp, eller behov for at tale med nogen,  så kontakt Tusaannga på tlf. 801180 eller via SMS 1899.

Tusaannga har åbent:

Mandag-Torsdag kl. 09:00 – 22:00
Fredag kl. 09:00 - 04.00
Lørdag kl. 16:00 – 04:00
Søndag kl. 16:00 – 22:00

Forældre har en vigtig rolle for at hjælpe deres børn med at sætte grænser – også på nettet. Du kan støtte dit barn ved at spørge ind til deres digitale liv og vise interesse for fællesskabet online. Hjælp dit barn med at sætte grænser for, hvordan man opfører sig på de sociale medier og hvad man deler.

Netop forældrenes rolle i at skabe gode rammer for børns adfærd på sociale medier hæfter også PiSiu sig ved.

”Forældre spiller en vigtig rolle, når det handler om at forebygge børns risikoadfærd på nettet. Børn og unges liv på nettet er en essentiel del af deres sociale fællesskab. Du skal derfor vise interesse og spørge ind til, hvad de laver og hvem de skriver med på fx TikTok, Snapchat eller i et online-spil, ligesom du spørger til deres liv i øvrigt. Forældrerollen stopper ikke, når ens barn tager sin mobil frem. Det er vigtigt som forælder at opstille tydelige rammer for dit barns online adfærd,” siger den nye formand for PiSiu, Julie Lynge.

Grønlands Politi ser desuden en tendens til, at børns risikoadfærd på sociale medier kan være en glidebane mod kriminel adfærd.

”Vi oplever, at det kan starte som mobning på sociale medier og hurtigt udvikle sig til deling af videoer og anden krænkende adfærd. Den grove tone på sociale medier kan videre være en glidebane mod kriminel eller anden skadende adfærd uden for det digitale rum, hvor fx voldshandlinger og selvmord kan udspringe af en adfærd, der er startet på sociale medier. Vi ser derfor meget alvorligt på de tendenser, der er i børns risikoadfærd på sociale medier,” siger sektionsleder i Forebyggelse og Analyse i Grønlands Politi, Mikkel Høj Svendsen.

Deling af videoer med indhold af fx voldshandlinger eller seksuelt krænkende karakter er desuden ulovligt. Hvis man er over 15 år, kan man få en plet på sin straffeattest alene ved at dele denne form for videoer.

Gode råd 

Det Kriminalpræventive Råd har udviklet nogle gode råd for, hvordan du involverer dig bedst i dit barns onlineliv:

  • Vis interesse – også når dit barn er blevet teenager
  • Sæt rammer og regler – men forklar hvorfor
  • Lad være med at overreagere, hvis barnet bryder online-reglerne
  • Lær barnet om lovgivning og god opførsel på nettet
  •  

    Kontakt

    For yderligere oplysninger kontakt fung. afdelingschef Paarisa, Tina Evaldsen, på telefon +299 34 23 94 eller e-mail: tiev@nanoq.gl, sektionsleder i Forebyggelse og Analyse i Grønlands Politi, Mikkel Høj Svendsen, på telefon +299 567174 eller email msv006@politi.dk eller formand for PiSiu, Julie Lynge, på telefon +299 220598 eller email jl@fgb.dk