Loven sikrer at ofre for seksuelle overgreb er retsbeskyttet, hvis der ikke gives samtykke. Hermed sikres, at hver person har ret til at bestemme over sin egen krop, og at seksuelle handlinger skal være baseret på frivillighed for alle parter. Det betyder, at man skal give eller modtage samtykke for at få tilladelse til seksuelle handlinger.
Seksuelle oplevelser skabes af lyst og kræver frivillighed. Lysten skal være gensidig, ellers er der tale om overgreb. Samtykke til sex skal sikre, at den seksuelle oplevelse er frivillig og båret af lyst. Ikke af frygt. Ikke af pligt. Ikke under tvang. Det er kun dig der bestemmer over din krop. Det er Naalakkersuisuts håb, at samtykkeloven vil give mere tryghed og mere retfærdighed. Derudover er loven en god anledning til at tale om grænser og respekten for hinanden
Den 1. juli 2023 træder samtykkeloven i kraft. Herefter vil samleje eller andet seksuelt forhold med en person, som ikke samtykker heri, være voldtægt.
Voldtægt handler ikke om tvang eller pligt til at sige fra. Tværtimod handler det om, hvorvidt parterne af egen fri vilje samtykker i en seksuel aktivitet. Begge parter skal samtykke, og samtykket skal foreligge under hele samlejet eller det andet seksuelle forhold. Ellers er det voldtægt – og det gælder også i parforhold.
Hvad betyder samtykke?
Hvordan kan man få samtykke?
Hvis man har lyst til sex med en anden person, men er usikker på om den anden har lyst, kan man måske komme til at overskride personens grænser.
Det kan ske ved at man misforstår hinandens signaler eller kropssprog.
Det er derfor en god idé, at man løbende er opmærksom på hinandens signaler og sikrer sig, at dem man har sex med, har lyst.
Det kan man gøre ved at tjekke hos hinanden. Man kan fx lægge mærke til hvordan den anden bruger sit blik, sit ansigtsudtryk, sit åndedræt og sin krop.
Føler man, at man ikke kan fornemme den andens signaler, er det en god ide at spørge: "Er du ok? Er det her ok?"
At spørge den anden om vedkommende måske har lyst, eller hvad vedkommende har lyst til, kan også være en måde at flirte med hinanden på.
Hvordan kan man give samtykke?
Hvornår kan man ikke få samtykke?
Hvor lang tid gælder et samtykke?
Hvor kan du få hjælp?
Føler du dig alene og har brug for nogen at tale med?
Du er ikke alene. De fleste mennesker har behov for at blive lyttet til i perioder, hvor livet eller en situation opleves som så svær, at de ikke kan magte den alene.
Vi har tid til at lytte. Tusaanngas rådgivere lytter og kan hjælpe dig med at få sat ord på dine udfordringer. De kan også give dig redskaber til, hvordan du kan håndtere svære omstændigheder i dit liv.
Telefonrådgivning er en anonym personlig samtale mellem dig og en rådgiver hvor du bestemmer indholdet af samtalen.
Alle børn, unge og voksne, som har brug for at tale eller skrive med nogen kan kontakte Tusaannga. Det er anonymt og gratis at kontakte Tusaannga - du kan også ringe eller skrive selvom du ikke har mere Tusass.
Telefon: 80 11 80
SMS: 18 99