airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

Seksualitet

Seksualitet er en del af alle menneskers liv. Vores livskvalitet og trivsel hænger tæt sammen med seksualitet, køn og krop.

Følg Paarisa

... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.

Hvad kan jeg selv gøre? 

Når du har en positiv og respektfuld tilgang til seksualitet og seksuelle forhold, fremmer du din egen og din partners seksuelle sundhed.

Her kan du læse om seksualitet og om nogle af de forskellige typer af seksualiteter, der findes.


Fakta 

Du styrer ikke altid selv, hvem du forelsker dig i og hvorfor. På samme måde styrer du heller ikke selv, hvilket køn du bliver tiltrukket af eller forelsket i.

Seksualitet 

Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer seksualitet sådan:

”Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet.

Seksualitet er ikke synonymt med samleje. Det handler ikke om, hvorvidt vi har orgasme eller ej, og endelig er det ikke summen af vort erotiske liv. Dette kan være en del af vores seksualitet, men behøver ikke at være det. Seksualitet er så meget mere. Det er, hvad der driver os til at søge efter kærlighed, varme og intimitet.

Den bliver udtrykt i den måde, vi føler, bevæger os på, rører ved og bliver rørt ved. Det er lige så meget dette at være sensuel, som at være seksuel. Seksualitet har indflydelse på vores tanker, følelser, handlinger og samhandlinger, og derved på vor mentale og fysiske helse. Og da helse er en fundamental menneskeret, så må også seksuel helse være en basal menneskeret.”

Homoseksualitet

Homoseksualitet betyder, at man er fysisk og/eller romantisk tiltrukket af personer af sit eget køn.

At føle sig tiltrukket af en person af eget køn kan handle om nysgerrighed eller være en fantasi. Fantasier om at have sex med en person af eget køn, er en af de mest almindelige seksuelle fantasier.

Hvis du føler dig tiltrukket af eller dyrker sex med personer af dit eget køn, betyder det ikke nødvendigvis, at du er homoseksuel eller har lyst til at definere dig selv som homoseksuel.

Heteroseksualitet

At være heteroseksuel betyder, at man er fysisk og følelsesmæssigt tiltrukket af mennesker af det modsatte køn. For mange ses heteroseksualitet som det mest ”normale” at identificere sig som. Derfor er det ikke alle, der identificerer sig som heteroseksuel, som har tænkt over deres seksualitet. Mange der er heteroseksuelle og ikke har gjort sig overvejelser herom tænker ofte, at det ”giver sig selv”, at de er heteroseksuelle.  

Biseksualitet

Biseksualitet betyder, at man er tiltrukket både fysisk og følelsesmæssigt af mere end et køn. Ofte tænker man på både mænd og kvinder, men man kan også tænde på andre kønsidentiteter. Det betyder dog ikke, at tiltrækningen af mere end et køn skal finde sted på samme tid, på samme måde eller i samme grad. Der findes ikke en bestemt måde at definere en biseksuel på. Det er derfor op til dig, om du identificerer dig som biseksuel eller ej.

Queer

Queer er ikke nødvendigvis en seksuel orientering, men er en betegnelse for en alternativ identitet, som sætter spørgsmålstegn ved termer og normer omkring mennesker. Queer identificerer sig derfor uden for de normer, der er inden for køn, seksualitet og/eller livsstil. Man kan derfor ikke nødvendigvis sige, at en queer er tiltrukket af et bestemt køn.


Læs også

Seksuel sundhed

Seksuel sundhed er en tilstand af fysisk, følelsesmæssig og social trivsel omkring sin seksualitet. Din seksualitet udvikler sig gennem hele livet og er tæt forbundet med din trivsel og livskvalitet.

Læs mere