airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

Ubeskyttet sex

Du kan blive gravid eller få en sexsygdom, hvis du dyrker ubeskyttet sex. Ubeskyttet sex er, når man har sex uden at beskytte sig med prævention som for eksempel kondom eller p-piller, hvis kondomet revner, eller man har glemt at tage en p-pille.

Kontakt Sundheds­væsenet

Sundhedsvæsenet kan hjælpe dig, hvis du er bekymret for, at du er blevet uønsket gravid eller har fået en sexsygdom.


Søg hjælp 

Hvis du har haft ubeskyttet sex, og du er nervøs for, at du er blevet uønsket gravid eller har fået en sexsygdom, er det vigtigt, at du hurtigst muligt søger hjælp hos sundhedsvæsenet.

Du kan ofte gøre noget selv for at begrænse de uønskede virkninger af ubeskyttet sex. Her er det vigtigt, at du handler hurtigt.


Uønsket graviditet 

Nødprævention
Nødprævention kan bruges til at forhindre, at du bliver gravid efter ubeskyttet sex. Nødprævention skal tages hurtigst muligt efter et ubeskyttet samleje, og inden der er gået 72 timer (tre døgn). Effekten er bedst i de første 12 timer.
Kontakt sundhedsvæsenet i din by eller bygd for at få nødprævention.

Ret til abort
Hvis du skal have en abort, må du højest være i 12. uge i graviditeten. Ugerne skal regnes fra den første blødningsdag i din sidste menstruation.

Man kan få tilladelse til sen abort efter 12. uge under særlige omstændigheder. Lægen kan hjælpe med at søge om tilladelsen.


Sexsygdomme 

Hvis du har mistanke om, at du er blevet smittet med en sexsygdom, skal du henvende dig til sundhedsvæsenet i din by eller bygd, så du kan blive undersøgt.

Sex er godt, men det er vigtigt, at du passer på dig selv og din partner for at undgå uønsket graviditet og smitte med sexsygdomme, som for eksempel:

  • Kondylomer
  • Klamydia
  • Gonorré
  • Syfilis
  • HIV/AIDS 

Prævention  

Der findes forskellige former for prævention, men kondomer er den eneste form for prævention, der både beskytter mod graviditet og sexsygdomme.

Mangler du kondomer?
Kondomer kan hentes gratis hos sundhedsvæsenet i din by eller bygd eller købes i butikkerne.
Der er også mulighed for at købe kondomer på internettet.

Ønsker du rådgivning om prævention?
Du kan ringe til sundhedsvæsenet i din by eller bygd og bestille tid til en præventionssamtale, hvor I sammen kan tale om, hvilken form for prævention, der passer bedst til dig.



Læs også

Seksuel sundhed

Seksuel sundhed er en tilstand af fysisk, følelsesmæssig og social trivsel omkring sin seksualitet. Din seksualitet udvikler sig gennem hele livet og er tæt forbundet med din trivsel og livskvalitet.

Læs mere