airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

Dit barns søvn

Regelmæssig søvn er vigtig for børns udvikling, både fysisk og mentalt. Altså både for at vokse, og for at udvikle deres færdigheder. Det er både kroppen og hjernen, der har brug for søvn.

Følg Paarisa

... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.

Frisk som en havørn  

Talemåden ”frisk som en havørn” stammer helt tilbage fra biblen. I dag er ørnen stadig et symbol på styrke og kraft, der imponerer alle når den svæver over havet og fanger sit bytte. Børn kan ikke altid være friske som en havørn, men vi kan hjælpe, ved at sikre de får søvn nok, så de er skoleklar – hver dag.

Som voksne kender vi følelsen af ikke at være friske, når vi mangler søvn og når vi er syge. Ved sygdom er vi vant til, at kroppen har brug for mere søvn for at rekreere, og at søvn i nogle tilfælde er det eneste der hjælper til at blive rask. På samme måde bliver børn ikke helt friske, hvis de ikke får søvn nok.


Gode råd 

  • Sørg for at rede sengen og lufte ud hver dag
  • Sørg for at værelset er roligt og mørkt, og begræns brugen af fjernsyn, mobiler, etc. en time før dit barn skal sove. Lys fra skærme undertrykker søvnhormonet melatonin, og holder dit barn kunstigt vågen.
  • Sørg for, at dit barn er fysisk aktiv i løbet af dagen og ikke om aftenen. 

Hvor meget søvn er nok?

  • Børn fra 3 til 5 år skal sove 11-12 timer
  • Børn fra 6 til 12 år skal sove 10-11 timer
  • Teenagere bør i gennemsnit sove 9 timer

Skolebørn har et større søvnbehov end teenagere og voksne. I barnets første leveår, har det brug for op til 17 timers søvn i døgnet. Herefter aftager behovet resten af vores levetid, men selvom nogen mennesker kan klare sig med 6 timers søvn, er det anbefalede gennemsnit for voksne minimum 7 timer hver nat, og for de fleste kvinders vedkommende har de brug for mere søvn end mændene.

Friske børn er glade børn

Forskning har vist, at søvn og humør hænger sammen. Det kunne de fleste forældre nok have fortalt forskerne, da trætte børn sjældent er de gladeste.
Forskernes forsøg viste, at der ikke skal mere end seks dage til med kun fire timers søvn hver nat, for at vende op og ned på forsøgspersoners humør. Søvnmanglen medførte at forsøgspersonerne fik et energiniveau, som var de meget gamle mennesker.
Hvis man ikke sover nok, vil man altså på længere sigt komme i dårligt humør, have mindre tålmodighed og være mere nærtagende, sur og på tværs. Det gælder både børn og voksne i forskellig grad.

Børn skal sove for at vokse

Spædbørn har størst behov for søvn, helt op til 14-17 timer i døgnet. Derefter bliver vores søvnbehov mindre og mindre resten af livet.
Det betyder at børn generelt skal sove mere end voksne. Både for at være friske, men også for at kroppen kan restituere og opbygges, så længe man er i voksealderen. Selvom børn faktisk vokser lidt hele tiden, øges kroppens væksthormon så det topper under søvnen, og derfor vokser børn mest, mens de sover.

Søvn holder os raske

Søvn styrker kroppens immunforsvar. Sover vi for lidt, bliver kroppen eksempelvis dårligere til at danne visse stoffer af betydning for immunsystemet. F.eks. stoffer der bekæmper infektioner i kroppen.
Der er også en kobling mellem immunforsvaret, søvnmangel og stress. Derfor kan søvnunderskud og gentage søvnforstyrrelser have en skadelig effekt.

Søvn og elektronik

For at slappe nok af så man kan sove, er det vigtig at slukke al elektronik et stykke tid før. Det gælder både mobiltelefoner, tv og computer, da hjernen påvirkes af både lys og indhold som den skal tænke over, og derfor ikke kan falde til ro.
Måske synes børnene at det er kedeligt, men det er fint, for så kan de falde i søvn.
Når du har slukket mobilen, computeren og tv-skærmen, er det vigtigt der ikke er for lyst i det rum børnene skal sove i. Både almindeligt lys og det blå lys fra mobilen, tv-skærmen og computeren kan undertrykke dannelsen af melatonin – et hormon, som hjælper os til at sove.

Tal med dit barn før sengetid

Tal med dit barn i god tid før sengetid for at sikre, at han/hun ikke ligger og tænker dårlige tanker, når det er tid til at sove. At få snakket om eventuelle problemer giver ro i kroppen. Rolig musik eller oplæsning af en historie kan være med til at give barnet positive tanker og fjerne eventuelle uhyggelige opfattelser af huset.

Hold fast i de samme sengetider

I weekenden vil vi alle sammen gerne sove længe. Det kan gøre det svært at falde i søvn søndag aften.
Hvis det er muligt, er det bedre at gå tidligt i seng og stå tidligt op. På den måde skal børnene ikke starte forfra på den tidlige søvnrytme hver mandag.

Læs også

Atualiliiv

Få gode råd til dit barns skolestart og se, hvordan du støtter dit barn i skolegangen.

Læs mere

Dit skolebarns kost

De fleste forældre smører madpakker til deres børn, indtil de når en vis alder. Det gælder ikke om at lave en flot madpakke, men om at sikre børnene får det de har brug for, for at de også kan fungere godt om eftermiddagen i skolen.

Læs mere

Omsorg

Et barn har brug for interaktioner med voksne, der inddrager dem i hverdagen, forstår dem og holder af dem.

Læs mere

Struktur

Hjælp dit barn med at holde orden, og spørg hvordan det går med lektierne hver dag.

Læs mere