Læs også
De fleste forældre smører madpakker til deres børn, indtil de når en vis alder. Det gælder ikke om at lave en flot madpakke, men om at sikre børnene får det de har brug for, for at de også kan fungere godt om eftermiddagen i skolen.
Følg Paarisa
... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.
Sunde måltider hjælper dit barns indlæring og giver energi.
Når børn spiser varieret, har de optimale muligheder for at få de næringsstoffer, de skal bruge for at holde sig sunde og raske.
En varieret kost giver også den bedste forudsætning for barnets udvikling, og hvor meget de kan holde til i hverdagen, bl.a. i skolen hvor de skal være friske til at modtage undervisning.
Selvom det er sund mad dit barn spiser, kan det altså godt blive for ensformigt. Dermed kan der opstå mangel på fedtsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Sørg derfor for at variere den daglige kost, spis grønsager i forskellige farver og former for afveksling og skift mellem fisk, kød og fjerkræ som fx kylling.
Morgenmad er ekstra vigtig for skolebørn
Madpakker
At variere madpakken mest muligt fra dag til dag, er den bedste måde at sikre barnet får alle de ting det har brug for. Det gør også chancen større for at barnet vil spise sin madpakke, hvis den ikke ser ens ud. Lav en aftale med barnet om, at det er okay ikke at spise alt, men tage noget med hjem igen. På den måde kan du som forælder, få en fornemmelse af, hvad dit barn spiser – og ikke spiser.
En madpakke skal helst indeholde disse vigtige ingredienser:
Giv dit barn masser af vand
Mangel på væske kan medføre træthed og hovedpine. Derfor er det vigtigt tidligt i livet, at lære sit barn at drikke rigeligt hele dagen.
Når børnene er helt små, er det vigtigt at give barnet vand, mælk, saft, osv. Men når børnene kommer i skole, er det vigtigt, de selv husker at drikke vand i pauserne, og når de spiser.
En af de ting man kan gøre, er at give barnet en tom drikkedunk med, som det selv kan fylde efter behov i løbet af dagen. Husk at tale med barnet omkring det, og spørg om det har drukket i skolen, indtil man er sikker på det har lært at drikke nok vand.
Vi har meget tør luft i Grønland, og indendørs bliver der hurtigt meget lidt luftfugtighed. Hvis man er meget inde, som f.eks. børn i skolen, er det ekstra vigtigt, at drikke vand hele dagen. Et barn skal drikke mellem 1-2 liter væske hver dag, mens voksne skal drikke mellem 2-3 liter vand om dagen.
Mindre slik og sodavand, mere frugt og vand
Madlavning med familien
Børn er nysgerrige, og hvis man laver mad, som børnene kan lide, er der god udsigt til at familien nyder det sammen til sidst. Dette vil gøre børnene mere motiverede til at deltage i madlavningen. Du kan for eksempel spørge dit barn, hvad det kunne tænke sig at lave til aftensmad, og om det har lyst til være med til at købe ind.
Lad barnet have en ugentlig fast maddag, hvor det selv bestemmer, hvad der skal serveres, og nyd maden sammen. Snak om hvordan maden smager – på den måde lærer dit barn at udtrykke smag. Det giver mulighed for at opnå en sanselig bevidsthed, og udvikle en række færdigheder, samt holdninger til, hvad barnet vil spise og ikke spise. Hjælp dit barn til at komme i gang med køkkenarbejdet ved at give det opgaver, der passer til dets alder og erfaring.
Hav ikke en fast slagplan omkring det færdige resultat og spisetid. Lad planen være, at I skal have en god oplevelse sammen, og at målet er at give børnene glæden i at lave mad og lysten til at komme med i køkkenet en anden gang.
Eksempler på hvordan børnene kan hjælpe til i køkkenet:
Mad- og måltider med familien
Læs også
Omsorg
Et barn har brug for interaktioner med voksne, der inddrager dem i hverdagen, forstår dem og holder af dem.
Læs mereDit barns søvn
Regelmæssig søvn er vigtig for børns udvikling, både fysisk og mentalt. Altså både for at vokse, og for at udvikle deres færdigheder. Det er både kroppen og hjernen, der har brug for søvn.
Læs mereAtualiliiv
Få gode råd til dit barns skolestart og se, hvordan du støtter dit barn i skolegangen.
Læs mereStruktur
Hjælp dit barn med at holde orden, og spørg hvordan det går med lektierne hver dag.
Læs mere