airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

Kost

En sund kost er varieret og holder dig mæt i lang tid. Når du spiser sundt, har kroppen de bedste muligheder for at fungere optimalt, så du har energi til hele dagen og holder dig sund og rask.

Følg Paarisa

... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.

Hvad kan jeg selv gøre? 

Sådan spiser du sundt
Spis mest af det, der mætter, som fuldkorn, grøntsager og fisk, og mindre af det, der ikke mætter, som hvidt brød, sodavand og søde sager. En sund kost handler om at have balance i det, du spiser.

Følg De 10 kostråd
De 10 kostråd er Grønlands officielle anbefalinger for kost og bevægelse. Følger du De 10 kostråd, er du sikker på at få en sund og varieret balance i det, du spiser og drikker.

Få inspiration til en sund livsstil
Følg Paarisas side på Facebook og få gode råd, tips og tricks om sundhed – særligt om mad og motion. Vi viser dig, hvordan du gør det sunde valg til det lette og naturlige valg.

I de grønlandske kostråd fokuseres på den grønlandske kost. Det handler om at spise de lokale fødevarer, variere kosten og følge årets gang. Og om at samle fødevarer, tilberede maden og spise den sammen i familien.

Gert Mulvad, Formand i Ernærings- og Motionsrådet

Fakta 

En sund og varieret kost sikrer, at kroppen får de vitaminer, mineraler og næringsstoffer, den har brug for. Det fremmer dit helbred, forebygger overvægt og nedsætter risikoen for en række sygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Det vi spiser, har ikke kun betydning for vores sundhed, men kosten har også et vigtigt socialt og kulturelt element. Det er godt for vores trivsel at samles og tale om stort og småt.

DE 10 KOSTRÅD 

Spis varieret og sluk tørsten i vand. En sund kost består af forskellige fødevarer og indeholder fisk, grønt, frugt og fuldkorn.

Følg De 10 kostråd som er Grønlands officielle anbefalinger på kostområdet:

  1. Spis varieret – spis forskellige typer af frugt, grønt, brød, fisk, mælkeprodukter og kød.
  2. Spis grønlandske fødevarer; ofte fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen, f.eks. tørret, konserves og til det varme måltid.
  3. Spis grøntsager og frugt hver dag – frugt og grønt fra frost er lige så godt som det friske.
  4. Spis groft brød og fuldkorn til morgenmad og frokost – f.eks. en skål havregryn til morgen og fuldkornsbrød frem for hvidt brød.
  5. Spis fedt med omtanke – skrab fedtstof på brødet og vælg fedtfattig mælk, ost og kød.
  6. Spis mindre sukker, slik, chips og kager – sunde mellemmåltider som frugt, brød og tørret fisk eller kød mætter bedre.
  7. Drik vand – drik mindre saft og sodavand.
  8. Spis ofte, men ikke meget – spis 3 hovedmåltider dagligt og supplér med små mellemmåltider i løbet af dagen.
  9. Vær i bevægelse mindst en time om dagen – det kan fx være at gå/cykle til arbejde, gå på jagt, gøre rent, dyrke sport.
  10. Tænk over, hvad du spiser – spis dig mæt i sunde måltider og gør aftensmaden til familiens samlingspunkt.

Det sunde måltid 

Gode madvaner handler ikke kun om, hvad du spiser men også om, hvordan du spiser. Et måltid, der samler familien, styrker fællesskabet og skaber glæde, samvær og gode relationer.

For mange børn er det sjovere at spise den mad, som de selv har været med til at lave. Lav derfor aftensmad sammen med dine børn. På den måde lærer de, hvordan man tilbereder sund mad. Det er også en god måde at være sammen som familie på.


Læs også

Sammen om det gode liv

Kattulluta Inuuneritta – Sammen om det gode liv er et partnerskab mellem Paarisa, Brugseni, Pilersuisoq og Pisiffik. Vi samarbejder om at fremme sundhed og trivsel ved at øge salget af sunde fødevarer.

Læs mere

IGASA 2024

D. 1. november 2024 afholdes den nationale IGASA dag for skoler over hele landet. IGASA er en sjov, inspirerende og aktiv dag for børn på mellemtrinnet, hvor der er fokus på madlavning, fællesskaber, sundhed og børns rettigheder.

Læs mere

Sunde spisevaner

Sunde spisevaner handler om at lære at lytte til kroppens signaler. Signaler, der fortæller os, hvornår vi har brug for mad, og hvor meget vi har brug for.

Læs mere

Kost til dig der er over 65

En sund kost er varieret og balanceret. Når du som ældre spiser sundt og varieret og samtidig opretholder en fysisk aktiv hverdag, har du de bedste muligheder for at holde dig rask og rørig og bevare evnen til at klare hverdagen.

Læs mere

Kost til dig der er gravid eller ammende

Sunde kostvaner i graviditeten og ammeperioden er med til at sikre de bedste betingelser for en god graviditet og den bedste start på livet for dit barn.

Læs mere

Kost til spæd- og småbørn

Spædbarnets ernæring er af afgørende betydning for dets vækst, trivsel og sundhed. Det er vigtigt at følge ernæringsanbefalingerne til spæd- og småbørn for at sikre den bedste start på livet.

Læs mere

Råd om vægttab

Opskriften på et succesfuldt vægttab er en sund kost, fornuftige spisevaner og regelmæssig motion. Hvis du vil tabe dig, skal du spise mindre, end din krop forbrænder. Overvægt skyldes overordnet set, at man spiser mere, end kroppen forbruger ved fysisk aktivitet.

Læs mere

Madplan

Gør aftensmaden til familiens samlingspunkt. Med en ugentlig madplan er det nemt at planlægge ugens måltider og sikre, at I får lækker og varieret mad i løbet af ugen.

Læs mere