airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

Råd om vægttab

Opskriften på et succesfuldt vægttab er en sund kost, fornuftige spisevaner og regelmæssig motion. Hvis du vil tabe dig, skal du spise mindre, end din krop forbrænder. Overvægt skyldes overordnet set, at man spiser mere, end kroppen forbruger ved fysisk aktivitet.

Følg Paarisa

... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.

Hvad kan jeg selv gøre? 

Tab dig langsomt og fokusér på at skabe holdbare vaner – så kan du holde vægttabet længere.

Få inspiration til en sund livsstil
Følg Paarisas side på Facebook og få gode råd, tips og tricks om sundhed – særligt om mad og motion. Vi viser dig, hvordan du gør det sunde valg til det lette og naturlige valg.Man er aldrig for gammel til at sætte et nyt mål eller at drømme en ny drøm.

C.S. Lewis

Fakta 

For at tabe dig, skal du spise hensigtsmæssigt og være fysisk aktiv.

Et langsomt vægttab på ca. 500g om ugen frem for en hurtig slankekur gør det muligt at fokusere på holdbare vaner, som også er realistiske at fastholde på den lange bane.

Overvægt er en tilstand, hvor kroppen indeholder mere fedt, end hvad der er sundt. En mere hensigtsmæssig vægt er godt for din krop, trivsel og dit velvære, og det nedsætter risikoen for en række sygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.


Hvor ofte skal du spise, hvis du vil opnå et vægttab?  

For de fleste vil det være en fordel at spise ofte, men mindre pr. gang, gerne 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider om dagen. Det bidrager til en jævn mæthedsfølelse, så du undgår den lille sult, der gør, at du falder for fristelser eller overspiser ved næste måltid.

Sådan gør du:

  • Vælg mad som mætter til hovedmåltider
  • Mellemmåltider kan være et stykke frugt, grønt, knækbrød eller tørfisk

Mæthed 

Spis dig mæt i sunde måltider og sluk tørsten i vand. At spise mere af det, der mætter, kan gøre det lettere for dig at tabe dig og at holde vægten efterfølgende.

Sådan gør du:

  • Vælg madvarer rige på kostfibre og protein, såsom grøntsager, fuldkornsprodukter og fisk
  • Stimulér dine sanser
  • Hav god tid til at spise og vær opmærksom på sult og mæthed

Søde sager 

Søde sager og sukkerholdige drikkevarer gavner ikke helbredet. Det kan dog indgå i en balanceret kost, så længe mængden begrænses.

Tænk over, hvad der er vigtigst for dig, og hvad du værdsætter mest – er det fredagsslik med børnene eller kagen til kaffemik? Vil du helst have ”alt på én gang” eller ”lidt, men oftere”?
Når du er bevidst om dine præferencer, bliver det lettere for dig at prioritere, hvornår du skal vælge de søde sager til og fra.


Læs også

Kost

En sund kost er varieret og holder dig mæt i lang tid. Når du spiser sundt, har kroppen de bedste muligheder for at fungere optimalt, så du har energi til hele dagen og holder dig sund og rask.

Læs mere

Kost til dig der er over 65

En sund kost er varieret og balanceret. Når du som ældre spiser sundt og varieret og samtidig opretholder en fysisk aktiv hverdag, har du de bedste muligheder for at holde dig rask og rørig og bevare evnen til at klare hverdagen.

Læs mere

Kost til dig der er gravid eller ammende

Sunde kostvaner i graviditeten og ammeperioden er med til at sikre de bedste betingelser for en god graviditet og den bedste start på livet for dit barn.

Læs mere

Kost til spæd- og småbørn

Spædbarnets ernæring er af afgørende betydning for dets vækst, trivsel og sundhed. Det er vigtigt at følge ernæringsanbefalingerne til spæd- og småbørn for at sikre den bedste start på livet.

Læs mere

Sunde spisevaner

Sunde spisevaner handler om at lære at lytte til kroppens signaler. Signaler, der fortæller os, hvornår vi har brug for mad, og hvor meget vi har brug for.

Læs mere