Læs også
Spædbarnets ernæring er af afgørende betydning for dets vækst, trivsel og sundhed. Det er vigtigt at følge ernæringsanbefalingerne til spæd- og småbørn for at sikre den bedste start på livet.
Følg Paarisa
... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.
Følg anbefalingerne
Dit barn bør ammes fuldt, til det er omkring 6 måneder. Har du ikke mulighed for at amme, er modermælkserstatning den rette måde at give barnet den næring, det har brug for.
Følg de øvrige anbefalinger for kost til spædbørn og småbørn, som du kan læse herunder.
Dit barn vokser – og kosten skal følge med
For at dit barn kan udvikle sig optimalt, er det vigtigt at følge ernæringsanbefalingerne i forhold til barnets alderstrin. Ernæringsmæssigt inddeles de første leveår i tre perioder, der passer til barnets behov for mad og drikke.
Kosttilskud
Det anbefales, at alle børn får et dagligt tilskud af 10 D-vitamindråber fra de er 2 uger til 4 år gamle.
Nogle børn skal have jerndråber, hvis de er født for tidligt eller vejede under 2500 gram ved fødslen. Spørg sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl.
0-6 måneder
Mælkeperioden
I mælkeperioden ernæres barnet udelukkende af modermælk eller modermælkserstatning. Modermælk er den sundeste ernæring til spædbørn.
Har du ikke mulighed for at amme, er modermælkserstatning den rette måde at give barnet den næring, det har brug for.
Måltider
Am dit barn når det har lyst og så længe, det har lyst. Antallet af måltider varierer fra barn til barn. 7-8 måltider er almindeligt, mens nogle børn skal ammes hyppigere, op til 10-12 gange i døgnet.
6-9 måneder
Overgangsperioden
Den tidlige overgangsperiode begynder, når dit barn er klar til at få anden mad (skemad) sammen med modermælk eller modermælkserstatning. På det tidspunkt er barnet omkring 6 måneder. Nogle børn er dog parate til skemad fra de er 4-5 måneder.
Når man starter med skemaden, anbefales det at give små smagsprøver frem for hele måltider.
Tilvænning af fast føde og ny smag
I starten skal maden være flydende, blød og cremet (vælling). Når dit barn har vænnet sig til dette, skal skemaden ret hurtigt gøres mere tyktflydende. Der kan for eksempel serveres grød samt kartoffel-, grøntsags- og frugtmos.
Nogle børn kan hurtigt vænne sig til at spise ny mad, mens andre skal smage ca. 8-10 gange, før de accepterer de nye smage.
Fedtstof i barnets grød og mos
Til hjemmelavet grød og mos skal du tilsætte fedtstof og udmalket modermælk eller modermælkserstatning for at sikre, at maden indeholder nok energi. Fedtstoffet kan være 1 tsk. smør eller planteolie. Til færdige produkter behøver du ikke at tilsætte fedtstof.
Tilvænning til grovere mad
Når barnet er ca. 7 måneder gammelt og har lært at spise små portioner skemad, starter den sene overgangsperiode. Her er det vigtigt, at du lærer dit barn at spise sund og varieret mad. Barnets kostvaner grundlægges nemlig i denne periode. Amning og modermælkserstatning nedtrappes efterhånden, som dit barn spiser mere skemad og begynder at spise kød, fisk og andre madvarer. Dog er modermælk eller modermælkserstatning stadig en vigtig del af barnets ernæring frem til 1-årsalderen.
Vær altid sammen med dit barn, når det drikker og spiser. Sørg for at barnets mad er blødt og er skåret i passende mængder for at undgå fejlsynkning. Lad dit barn prøve mange forskellige smage for at stimulere dit barns nysgerrighed og for at forebygge kræsenhed.
Disse madvarer kan dit barn spise:
Undgå:
Læs mere og se opskrifter på hæftet: ”Sunde Råd – Mad til småbørn i alderen 0-3 år samt gravide og ammende”.
9-12 måneder
Tilvænning til familiens mad
Fra 9 måneder og frem mod 1-årsalderen er det vigtigt, at du fortsat tilbyder dit barn mange forskellige slags madvarer for at sikre, at det får de næringsstoffer, det har brug for til at vokse. Barnet kan spise familiens mad, men husk at tilpasse smag og konsistens til barnet. Børn under 1 år har behov for mere fedt end resten af familien og skal fortsat have fedtstof i maden.
Gør måltiderne hyggelige og giv god tid til at spise sammen med jeres barn, så det lærer, hvordan forældre og søskende spiser. Når jeres barn ser sine forældre spise sund og varieret mad, lærer det gode kostvaner.
Disse madvarer kan dit barn spise:
Undgå:
1-3 år
Familiens mad
Fra 1-årsalderen kan barnet spise samme mad som resten af familien. Barnets mad skal stadig være lidt federe end familiens, indtil det er 2 år. Følg de 10 kostråd for at opnå en sund og varieret kost til hele familien.
Nye madvarer dit barn kan spise nu:
Undgå:
Læs også
Kost
En sund kost er varieret og holder dig mæt i lang tid. Når du spiser sundt, har kroppen de bedste muligheder for at fungere optimalt, så du har energi til hele dagen og holder dig sund og rask.
Læs mereKost til dig der er over 65
En sund kost er varieret og balanceret. Når du som ældre spiser sundt og varieret og samtidig opretholder en fysisk aktiv hverdag, har du de bedste muligheder for at holde dig rask og rørig og bevare evnen til at klare hverdagen.
Læs mereKost til dig der er gravid eller ammende
Sunde kostvaner i graviditeten og ammeperioden er med til at sikre de bedste betingelser for en god graviditet og den bedste start på livet for dit barn.
Læs mereRåd om vægttab
Opskriften på et succesfuldt vægttab er en sund kost, fornuftige spisevaner og regelmæssig motion. Hvis du vil tabe dig, skal du spise mindre, end din krop forbrænder. Overvægt skyldes overordnet set, at man spiser mere, end kroppen forbruger ved fysisk aktivitet.
Læs mereSunde spisevaner
Sunde spisevaner handler om at lære at lytte til kroppens signaler. Signaler, der fortæller os, hvornår vi har brug for mad, og hvor meget vi har brug for.
Læs mere