airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

Bevægelse for de mindste

Spædbørn og småbørn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Aktivt samvær styrker nærværet og relationen mellem dig og dit barn.

Følg Paarisa

... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.

Lad dit barn bevæge sig så meget som muligt!  

Vær opmærksom på sikkerheden, når dit barn bevæger sig. Vær også opmærksom på dit barns signaler om, hvornår det trænger til en pause.

Børn 0-1 år:

 • Lad dit barn ligge så meget som muligt på maven, når det er vågent
 • Sørg for at dit barn bevæger sig på flere forskellige måder i løbet af dagen
 • Sørg for at dit barn kan bevæge sig så frit som muligt

Børn 1-4 år:

 • Sørg for at dit barn er aktivt på flere forskellige måder i løbet af dagen
 • Sørg for at dit barn kan bevæge sig så frit som muligt
 • Begræns mængden af skærmtid


Det er sundt for børn at bevæge sig. Det ved vi med sikkerhed. Når dit barn bevæger sig og bruger sin krop, fx når det leger, så udvikler det dit barns selvværd, evne til at koncentrere sig, muskelstyrke, kondition og sikkerhed i at bruge sin krop.

MANU

Fakta 

Spædbørn og småbørn bevæger sig spontant, og bevægelse er essentielt for barnets motoriske udvikling. Barnet bruger kroppen til at sanse og udforske omgivelserne med og til at skabe kontakt til andre. Gennem bevægelse og leg lærer barnet også sin krop at kende. Derfor er det vigtigt, at du giver dit barn mulighed for at bevæge sig så meget som muligt.

Gennem bevægelse og leg lærer barnet at sanse omverdenen. Det er vigtigt for barnets sundhed, trivsel og motoriske udvikling at bevæge kroppen.

Leg med spædbørn 

Eksempler på bevægelse og leg, du kan lave med dit 0-1 årige barn:

 • Du kan danse og synge med dit barn i favnen
 • Du kan massere dit barn, så det mærker sin krop og dine blide hænder
 • Du kan tumle med det i sengen, så det prøver nye måder at bevæge sig på
 • Du kan lægge dit barn på maven hver dag, og måske rejser det hovedet. Så får det stærke nakke-, skulder- og rygmuskler
 • Du kan lege ’flyver’. Dit barn skal kunne holde hovedet selv, før du begynder på det. Du holder dit barn i hænder og håndled. Nu bevæger du dine ben og fødder forsigtigt op og ned. Dit barn flyver.

Leg med småbørn 

Eksempler på bevægelse og leg for dit 1-4 årige barn:

 • I kan danse og synge til musik eller lege sanglege
 • I kan lege tumleleg, hvor barnet svinges, trilles osv
 • I kan lege med bolde og balloner. Så lærer barnet at sparke, kaste og gribe
 • I kan kælke og kure på kurebræt
 • I kan løbe om kap, lege fangeleg, lave forhindringsbane eller kongens efterfølger

Læs også

Fysisk aktivitet

Din krop er skabt til bevægelse, og det er vigtigt for din sundhed og trivsel, at du er fysisk aktiv. Fysisk aktivitet kan være alt lige fra en gåtur, rengøring og aktiv leg med dine børn til sport, jagt og fiskeri.

Læs mere

Bevægelse for dig der er gravid

Fysisk aktivitet er godt – også når du er gravid. Det er en fordel for både dig og dit barn, at du holder dig i god fysisk form under hele graviditeten.

Læs mere

Bevægelse til dig der er over 65 år

Det er sundt for dig og din krop at være aktiv – også når du bliver ældre. Fysisk aktivitet er vigtigt for at sikre et godt helbred og for at bevare evnen til at klare hverdagens gøremål.

Læs mere

Konkurrence: Årets Aktive

Hvert år kårer Paarisa Årets aktive fællesskab.

Læs mere

Årets Aktive 2022

Hvert år kårer Paarisa årets aktive fællesskab. Årets fællesskab modtog både hyldest og priser ved årets Maligassiuisut Show den 22. oktober 2022.

Læs mere

Årets Aktive 2021

Hvert år kårer Paarisa årets bedste initiativer til at fremme fysisk aktivitet på skolen, på arbejdspladsen og i samfundet. Årets aktive skole, arbejdsplads og borger modtog både hyldest og priser ved årets Maligassiuisut Show den 5. november 2021.

Læs mere