airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Søg

Bevægelse for dig der er gravid

Fysisk aktivitet er godt – også når du er gravid. Det er en fordel for både dig og dit barn, at du holder dig i god fysisk form under hele graviditeten.

Følg Paarisa

... og gør det sunde valg til det lette valg! Vi giver dig inspiration til mere sundhed og livskvalitet for dig og din familie.

Hvad kan jeg selv gøre? 

Når du er gravid, er det vigtigt, at du fastholder de daglige fysiske aktiviteter på et niveau, hvor du bliver lettere forpustet, men hvor du ikke føler, at din krop bliver voldsomt belastet.

Brug kroppen
For raske gravide med en ukompliceret graviditet, anbefaler Ernærings- og Motionsrådet mindst 1 times fysisk aktivitet dagligt. Det kan fx være:

 • Huslige gøremål
 • Gåture i rask tempo
 • Tage trapperne
 • Vandreture
 • Cykling
 • Styrketræning
 • Svømning

At være i almindelig god form under graviditeten har en gavnlig effekt på barnets udvikling. Det giver dig et større overskud både fysisk og mentalt, når du er gravid samt under og efter fødslen.

MANU

Fakta 

Derfor skal du holde dig i form under graviditeten:

 • Du får mere fysisk og psykisk velvære under graviditeten
 • Du mindsker rygsmerter, forstoppelse, hævelse og oppustethed
 • Du forebygger forhøjet blodtryk og mindsker risikoen for at udvikle svangerskabsforgiftning
 • Du forebygger udvikling af graviditetssukkersyge
 • Du undgår at tage for meget på
 • Du øger chancen for en ukompliceret fødsel

Hvor aktiv skal jeg være? 

Som udgangspunkt bør man som gravid være fysisk aktiv, hvor man bliver lettere forpustet, men hvor man godt kan føre en samtale samtidig.

Hvis du er vant til at være fysisk aktiv og ikke har nogle komplikationer, kan du roligt fortsætte under graviditeten.

Hvis du ikke tidligere har været fysisk aktiv, kan du med fordel begynde på det og holde dig i god form under hele graviditeten. Start op på et passende niveau og lyt godt til kroppen under træningen.

Dyrker du sport på konkurrenceplan, er det ikke under graviditeten, du skal forøge præstationsniveauet. Men hvis du har en ukompliceret graviditet anbefales det at fortsætte aktiviteterne i et mindre omfang. Et generelt råd er, at du som gravid selv skal være opmærksom på, om alting føles normalt. Hvis du er i tvivl, så kontakt sundhedsvæsenet.

Hvilke øvelser er især vigtige? 

Det er især vigtigt at styrke ryg, mave og bækkenbund under graviditeten. Disse steder i kroppen belastes mere, jo længere man når i graviditeten. Derfor er det en fordel at styrke musklerne for at forebygge senere problemer med ryggen eller bækkensmerter. Aktiviteter som let gymnastik, yoga og cykling er gode, da de ikke overbelaster leddene.

Det anbefales, at du som gravid undgår kontaktsport og holdsport, hvor der er risiko for uventede stød. Fx disse sportsgrene:

 • Håndbold, fodbold og kampsport
 • Skiløb pga. risiko for styrt

Fysisk aktivitet efter fødslen 

Du kan gradvist genoptage den motion, du har dyrket før fødslen, men det er individuelt, hvornår du kan starte op igen.

Det anbefales at starte med bækkenbundsøvelser så hurtigt som muligt efter fødslen. Hvis du føler, at din krop er klar, kan du lige så stille begynde at være fysisk aktiv igen. Start fx med afslappende gåture med barnevognen, og øg intensiteten og mængden i takt med, at du bliver stærkere.


Læs også

Fysisk aktivitet

Din krop er skabt til bevægelse, og det er vigtigt for din sundhed og trivsel, at du er fysisk aktiv. Fysisk aktivitet kan være alt lige fra en gåtur, rengøring og aktiv leg med dine børn til sport, jagt og fiskeri.

Læs mere

Bevægelse til dig der er over 65 år

Det er sundt for dig og din krop at være aktiv – også når du bliver ældre. Fysisk aktivitet er vigtigt for at sikre et godt helbred og for at bevare evnen til at klare hverdagens gøremål.

Læs mere

Bevægelse for de mindste

Spædbørn og småbørn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Aktivt samvær styrker nærværet og relationen mellem dig og dit barn.

Læs mere

Konkurrence: Årets Aktive

Hvert år kårer Paarisa Årets aktive fællesskab.

Læs mere

Årets Aktive 2022

Hvert år kårer Paarisa årets aktive fællesskab. Årets fællesskab modtog både hyldest og priser ved årets Maligassiuisut Show den 22. oktober 2022.

Læs mere

Årets Aktive 2021

Hvert år kårer Paarisa årets bedste initiativer til at fremme fysisk aktivitet på skolen, på arbejdspladsen og i samfundet. Årets aktive skole, arbejdsplads og borger modtog både hyldest og priser ved årets Maligassiuisut Show den 5. november 2021.

Læs mere